Telegraph’ın haberine göre 2023 yılında, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un uzun süre ayak diremesi ve Berlin’in Ukrayna’ya ağır silah gönderip göndermemesi gerektiğine dair ülke çapında süren hararetli tartışmaların ardından, 18 adet Leopard 2 tankı Ukrayna’ya gönderilmişti.
Scholz, bu kararı ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Abrams tanklarını gönderme kararı almasının ardından ve Almanya’daki kamuoyunun Ukrayna lehine dönmeye başlamasıyla vermişti. Ancak elde edilen tutanaklara göre, Ukraynalı askerler bu kadar tantanaya rağmen Leopard 2 tanklarını çok sınırlı şekilde kullanabiliyor.
GİZLİ TUTANAKLARDA NE YAZIYOR?
Türkiye’nin envanterinde de yer alan Almanya’nın gözde Leopard 2 tankları, Almanya Savunma Bakanlığı’nın yaptığı bir değerlendirmeye göre Ukrayna’daki savaş alanında başarısız oluyor.
Kiev’de görevli bir Alman savunma ataşesi ile yaklaşık 200 Bundeswehr (Alman ordusu) askeri arasında gerçekleşen bir toplantının gizli tutanağında, Ukraynalıların bu ağır silahları kullanırken yaşadıkları zorluklar ortaya konuldu.
Tutanakta, Leopard 2’lerin, diğer bir çok tank gibi insansız hava araçlarının saldırılarına karşı savunmasız olduğu belirtiliyor. Ancak Leopard 2’nin karmaşık tasarımı, savaş alanında tamir edilmesini zorlaştırıyor. Bu da hasar gören tankların batı Ukrayna’daki özel onarım ekiplerine veya doğrudan Polonya’ya gönderilmesini gerektiriyor.
Swietoszow askeri üssünde eğitim sırasında bir tank üzerinde bir asker. Fotoğraf: Wojtek Radwanski/ Telegraph
Birçok durumda, Leopard 2’lerde yaşanan bu sorunlar, Ukraynalı birlikleri tankları neredeyse sadece gelişmiş birer topçu sistemi olarak kullanmaya zorladı.
SAVAŞ GÖRMEYEN MÜHENDİS TASARLADI
Berlin merkezli Avrupa Dayanıklılık Girişimi Merkezi’nin yöneticisi Sergej Sumlenny şöyle diyor:
‘RUSYA, NATO’YU SINARSA…’
Alman savunma uzmanları, Ukrayna’daki savaş tecrübesinin Almanya’nın kendi savunma tedarik politikası için de net dersler içerdiğini söylüyor. Özellikle Rusya’nın NATO’yu sınamaya karar vermesi durumunda bu derslerin önemi artacak.
Alman Yeşiller Partisi savunma sözcüsü Sara Nanni’ye göre, bu süreçten çıkarılması gereken açık bir ders var: “Artık bu kadar küçük miktarlarda düşünemeyiz. Araçların hasar aldıktan sonra uzun süre devre dışı kalabileceğini ve bakım gerektirdiğini hesaba katmalıyız.”
‘TEK SORUN TANKLAR DEĞİL’
Sızan tutanaklarda ayrıca ABD’den sonra Ukrayna’ya en fazla askeri ekipman sağlayan ikinci ülke olan Almanya’nın gönderdiği sistemlerde başka sorunların da yaşandığı belirtiliyor. Hava savunma sistemleri gibi iyi çalışan teçhizatın bile yeterli mühimmatın olmaması nedeniyle tam kapasiteyle kullanılamadığı ifade ediliyor.