Kosova’da barışın sağlanması amacıyla bölgede yer alan NATO birlikleri görevlerini sürdürüyor. Son olarak Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Kosova’ya ihtiyat birliği gönderileceği duyuruldu. İşte konuya ilişkin tüm detaylar…
MSB’DEN KOSOVA’YA İHTİYAT BİRLİĞİ AÇIKLAMASI
MSB’den yapılan açıklamada “Türkiye; BM, NATO, AB ve AGİT görevleri ile ikili ilişkiler kapsamında bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sağlamayı sürdürmektedir. Bu bağlamda ülkemiz, ortak tarihî ve kültürel değerlerimizin bulunduğu Balkanlardaki gelişmeleri de yakından takip etmekte; son günlerde dost ve kardeş Kosova’nın kuzeyinde gerçekleşen, bölgesel güvenlik ve istikrara zarar veren olayların diyalog yoluyla çözümü için yapıcı bir tutum sergilemekte ve taraflara itidal çağrısında bulunmaktadır. Kosova’da meydana gelen olaylar sonrası NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı/Napoli (İtalya) tarafından yapılan talebe istinaden, daha önceden NATO Kosova Gücüne (KFOR) tahsisli olan 65’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımıza (Kırklareli) bağlı bir KOMANDO taburu ihtiyat birliği olarak görevlendirilmiştir. Görevlendirilen birliğimizin 4-5 Haziran 2023 tarihlerinde Kosova’da bulunan Sultan Murat Kışlasına intikali planlanmıştır.” Denildi.
İHTİYAT BİRLİĞİ NE DEMEK?
İhtiyat birliği kısaca muharebeye ilk başta katılmayan bir grup askerî personel veya birliklerdir. Beklenmeyen durumlara karşılık vermek veya ani fırsatlardan faydalanmak için hazırda bekletilir. Bu tür bir kuvvet düşman kuvvetlerinden gelecek bir saldırıya karşı savunmak, süregelen bir muharebede düşman bir açık verdiğinde cenge sokmak için geride tutulabilir.
KOSOVA NEREDE, NATO ÜYESİ Mİ?
Resmi adıyla Kosova Cumhuriyeti olarak bilinen Kosova, Avrupa’nın Balkan Yarımadası’nda yer alan karayla çevrili bir ülkedir. Güneydoğu Avrupa’da, kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneydoğuda Kuzey Makedonya, güneybatıda Arnavutluk ve batıda Karadağ ile sınırlanmıştır. Kosova’nın başkenti ve en büyük şehri Priştine’dir.
Kosova 2008 yılında Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmişti. O zamandan beri iki ülke, ilişkilerini normalleştirme çabasıyla Avrupa Birliği tarafından bir dizi müzakere ve diyalog yürütülse de dönem dönem gerginlikler artıyor. Kosova’da Sırp Çoğunluklu Belediyeler Birliği/Topluluğunun kurulması gibi bazı alanlarda ilerleme kaydedilmiş olsa da, önemli zorluklar ve anlaşmazlıklar devam ediyor. NATO liderliğindeki Kosova Gücü’nün (KFOR) öncülüğünde uluslararası barışı koruma güçlerinin varlığı, bölgede istikrar ve güvenliğin korunmasına yardımcı oluyor. Ancak resmi olarak Kosova’nın NATO üyeliği bulunmuyor.